top of page
276464maxim.jpg

                        ViaÈ›a după abdicare  

În noiembrie 1947 regele Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe prințesa Ana de Bourbon-Parma.

           ÃŽn iunie 1948 s-a căsătorit cu Regina Ana a României, principesă de Bourbon-Parma,cu care a avut cinci fiice.

           Autoritățile române comuniste i-au retras cetățenia română în acelaÈ™i an. Până la sfârÈ™itul anului 1948, cei doi au locuit la Vila Sparta lângă FlorenÈ›a, locuinÈ›a Reginei mame Elena, iar din 1949 la Lausanne, unde se naÈ™te prima fiică, principesa Margareta. Tot la Lausanne se nasc principesele Elena, în 1951, È™i Irina, în 1953. ÃŽntre timp, familia se stabileÈ™te în Marea Britanie, unde va locui timp de È™ase ani, până în 1956, la Bramshill House în Hampshire È™i la Ayot St-Lawrence, în Hertfordshire. Pentru a-È™i câștiga existenÈ›a, Regele si Regina au înfiinÈ›at o fermă de pui È™i au construit un mic atelier de tâmplărie.Regele a păstrat încă de atunci legătura cu evenimentele din È›ară, primind săptămânal rapoarte, analize È™i noutăți de la generalul Lazăr, pe care îl vedea in fiecare săptămână la Londra. De asemenea, familia a păstrat contacte strânse cu Familia Regală britanică, în special cu regina Elisabeta a II-a È™i cu principesa Marina, ducesă de Kent. Regele, Regina si principesele s-au întors în ElveÈ›ia în 1956, după o scurtă È™edere de trei luni la Vila Sparta. Regele Mihai semnase un contract cu compania aeriană Lear Jets and Co, la Geneva. Familia s-a instalat la Versoix, un mic oraÈ™ de pe malul lacului Geneva, la câțiva kilometri de oraÈ™ul Geneva. Aici au locuit peste patruzeci È™i cinci de ani È™i tot aici s-a aflat casa familiei. Principesa Sofia s-a născut la Atena, în 1957, iar principesa Maria la Copenhaga, în 1964.

               ÃŽn anul 1958 regele Mihai a oprit colaborarea cu Lear, iar un an mai târziu, în 1959, a înfiinÈ›at o companie de electronică È™i de mecanisme automate numită Metravel. Compania a funcÈ›ionat bine până in 1964, producând elemente pentru calea ferată È™i sisteme de alarmă È™i vânzând avioane de ocazie. Dar, după cinci ani, presiunea concurenÈ›ei devenise prea mare, aÈ™a că Regele si cei doi asociaÈ›i au decis să vândă compania. Regele a urmat, de asemenea, cursuri de broker la Bursa din Wall Street. A patronat fără succese notabile Comitetul NaÈ›ional Român, un grup care avea drept scop apărarea intereselor româneÈ™ti în Occident, prezentat uneori ca guvern român în exil, dar căruia democraÈ›iile occidentale nu i-au recunoscut niciodată acest caracter.

.

Viața după abdicare: About
bottom of page